Midsommarar några år tillbaka

_MG_2059_MG_2071_MG_20852012, då var Gina med på stranden.

_MG_8357_MG_8498_MG_85472013 grillade vi i Gussjö.

_MG_7262_MG_7273_MG_7346_MG_73862014 var vi hela familjen ihop. Alla kusiner tältade, vi badade i iskallt vatten och jag vill påstå att det var den bästa midsommaren jag någonsin upplevt.

Jag tycker om högtider och traditioner, speciellt högtider med traditioner. Tur nog, och kanske också anledningen till att jag tycker om de så mycket, så har vi ett par sådana i våran släkt. Expemepl nummer ett, midsommar.
Midsommar firar vi inte med hela släkten, inte som vi gör med juldagen(i augusti), men vi träffar på dem under dagen i alla fall. Jag har alltid firat midsommar på samma sätt Jag vet inte ens om vi gjort det hela tiden för jag har inga andra minnen än så här. Det är alltid samma, härliga, visa: Traktorn går tolv, vi är alltid där tidigare trots att vi vet att den inte kommer till våran ”station” först tidigast halv ett. Men det är liksom grejen. vi står där och språkas och så kommer mina tremänningar ifrån Västerås och vi pratar i kapp och en stund. Sen blir de mindre barnen(som nu är rätt stora) otåliga och frågar stup i kvarten om inte traktorn kommer snart. Jo, jag frågar nog också ibland.
Sen kommer traktorn och vi klättrar upp. Åker hela vägen till badstranden där vi kliver av och medans vissa går för att hjälpa till med stången(nått jag aldrig gjort) går vissa(jag) och sätter sig och väntar på att stången ska resas och dansen ska börjas. Det tjatas om att börjas med tårtan, men som varje år är det ingen tårta innan dansen är klar!
Sen dansas det, runt stången. Jag dansar alltid. Kanske har jag inte varit med nått år pga varit tonåring och vrång men inte vad jag kan minnas i nuläget. Sen fikas det, på filtar på marken. Mormor bakar tårta. Tidigare var det två tårtor, jordgubbstårta och smörgåstårta. Nu är det bara en och det tillför en stor diskussion bland de vuxna. Maten ska jämföras med min mormors systers familjs mat och det ska bytas tårta mot kycklingklubbor innan vi tillslut ätit klart. Det är också alltid någon som badas, trots att det är svinkallt i vattnet.
Sen är det lite olika. När vi åkt traktor tillbaka till våran ”station” så har vi tidigare varit hos ett par familjevänner och nu på senare år så är vi med min mosters familj.

I år var jag inte med. För mig, som älskar midsommar, var det nästan jobbigare än att inte få fira mina födelsedag med min familj. Födelsedagen kommer jag ju ta igen, men jag kan inte ta igen midsommaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s